NAŠE TEHNOLOGIJE
SERTIFIKAT GSPP
ŠTA JE GSPP?
Ovo je holandska fondacija čiji sertifikat kvaliteta GSPP (Good Seed & Plant Practices) garantuje pravilno upravljanje postupcima, od proizvodnje i prerade semena (uključujući roditeljsko seme) do njegove prodaje. Ovo upravljanje se vrši na osnovu radnih metoda koje su u skladu sa standardom GSPP.
Njen cilj je da se spreči da se seme i biljke paradajza zaraze bakterijom Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm) koja uzrokuje ozbiljne kvalitativne i kvantitativne gubitke u proizvodnji paradajza.
Štetočina
Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm) ili „Bakteriozni rak paradajza” je bakterija iz roda Clavibacter. Ova bakterija, koja nije opasna po ljudsko zdravlje, ali je štetna za zdravlje biljaka, glavni je uzročnik najčešće bakterijske bolesti širom sveta u uzgoju paradajza. Uglavnom pogađa porodicu pomoćnica (paradajz, paprika i patlidžan). Patogen koji uzrokuje uvenuće biljaka i druge simptome može preživeti u semenu mesecima, a u pitanju je bakterija koja se lako širi vodom, alatima, materijalima i direktnim kontaktom sa biljkama.
Kakvu štetu nanosi?
Simptomi su jednostrano uvenuće donjih listova koje se penje po stabljici i na kraju se završava nekrozom i potpunim uvenućem biljke.
Takođe, čirevi na stabljikama i peteljkama, nekrotične pege na listovima u i pege na plodovima u obliku ptičjeg oka (crne pege sa beličastim oreolom).
Kako se prenosi?
Bakterija Cmm se prenosi kontaktom (kontaminiran alat, ruke, odeća, direktan kontakt biljke sa biljkom), materijalom za razmnožavanje (kalemi, isečci) i vodom.
Ova vrsta bakterija Cmmmože mesecima ostati zarazna u semenu, ostacima biljaka i kontaminiranom zemljištu. Pored toga, može ostati uspavana u domaćinu bez pokazivanja simptoma bolesti, što je čini potencijalno opasnom.
BEZBEDNOSNE MERE:
Propisi GSPP zahtevaju postavljanje bezbednosnih zona u radnom okruženju koje smanjuju šansu za bakterijsku kontaminaciju. Isto tako, definiše i higijenske mere koje se moraju preduzeti za ulazak u svako područje u skladu sa aktivnošću koja će se sprovoditi u tom području, kao što je upotreba odeće za jednokratnu upotrebu ili personalizovane uniforme, dezinfekcija ruku, dezinfekcija ličnog pribora i dezinfekcija alata za rad, između ostalih.
NEPRESTANA OBUKA ZAPOSLENIH:
Zbog opasnosti i brzine širenja ove vrste patogena ili drugih koji se mogu javiti, naš tim mora biti pravilno obučen i spreman za svakodnevnicu. Prevencija je najbolji oblik kontrole.
Iz tog razloga našim zaposlenima i saradnicima pružamo redovnu obuku o tome kako treba da postupe u okruženju sa standardizovanim higijenskim merama.
KONTAKTIRAJTE NAS
Pogledajte našu prodajnu mrežu širom sveta
Sedište
Selva de Mar 111 08019 Barcelona España
Tel.: 93 303 63 60 · Fax: 93 303 63 73